Infekcije mladih

Infekcije donjih genitalnih puteva su najčešće i polno prenosive, mada ima i onih za koje nije neizostavno potreban polni kontakt. Infekcije koje postoje su gonoreja, sifilis, šankroid (ulcus mole), limfogranuloma venerum i granuloma ingvinale. Mikroorganizmi koji dovode do nastanka infekcija su citomegalo virus, herpes simpleks tip I i tip II, hlamidija trahomatis, streptokok grupe B, moluskum kontagiozum, šuga (sarcoptes scabiei), virus hepatitisa.

Gonoreja-uzronik je neisseria gonorrhoeae, mesto infekcije je grlić. Polovina nema simptome, a oni koji imaju su iritacija vulve, nelagodnost, pojačan vaginalni sekret, retko analni svrab, bol, krvarenje.

Sifilis-uzročnik je treponema pallidum, promene se nalaze na koži i sluzokoži.

  • Primarni sifilis-prva lezija je makula, koja se preobrazi u papulu a na njoj nastane ulceracija koja je tvrda i bezbolna ovalnog oblika tamno crvene boje (primarni šankr).
  • Sekundarni sifilis-u koliko se ne leči primarni stadijum dolazi do nestajanja primarnog šankara i dolazi do nastanka opštih simptoma. Opšti simptomi su u vidu slabosti i povišenih temperatura, na vulvi se pojavljuju bradavičaste promene (condylomata lata), kao i ospa po koži.
  • Tercijerni sifilis-retko se javlja, može se javiti i posle 3-20 godina od primarnog sifilisa. Promene su u vidu granuloma, kardiovaskularni poremećaji i neurosifilis.

Šankroid (ulcus mole)-uzročnik je haemophilus ducreyi. Nastaju ospie koje ubrzo pucaju i nastaju ranice koje su bole a okružene su crvenim prstenom. Iz ranica izlazi sekret koji je izarzito infektivan. Većina promena nalazi se na polnim usnama, zadnjoj komisuri, preineumu, preianalno, vagini i grliću materice.

Granuloma inguinale-uzročnik je calimatobacterium granulomatid. Promene se nalaze na vulvi. Pojavljuju se papule iznad kojih koža puca, bezbolno je i ima tendenciju da se širi.

Limfogranuloma venerum-uzročnik je hlamidija trahomatis. Primarno nastaju male bezbolne papule koje pucaju ali brzo i zarastu. Promene se pojavljuju na labijama, vagini i grliću. Kasnije dolazi do uvećanja limfnih žlezda koje prave bolne tumore ispunjene gnojem.

Moluskum kontagiozum-uzročnik je poksvirus. Promene su glatke poluloptaste papule, biserne boje koje su u centru blago udubljenje iz kojih se može istisnuti sirast sadržaj. Ove promene se mogu naći na vulvi, okolnoj koži kao i donji deo stomaka.

Infekcija herpes simpleks virusom-postoje 2 tipa herpes simplexa i to tip 1 gde se promene javljaju na licu i tip 2 gde se promene vidjaju na velikim i malim polnim usnama, perineumu i anusu. Peckanje i svrab su prvi simptomi, zatim malaksalost, temperatura, groznica i otečenost ingvinalnih žlezda. Na koži se pojavljuju male vezikule okružene crvenom i natečenom kožom. One kasnije pucaju i nastaju ranice koje su bolne. Postepeno zarastaju i nestaju za oko 19 dana.

Infekcija humanim papiloma virusom (HPV)-nastaju promene na koži i sluzokoži u vidu papiloma koji mogu da pređu u maligne promene. Mogu postojati promene na vulvi i šiljati kondilomi (condylomata acuminata) grlića materice, mada su češće promene u vidu ravnih kondiloma.

Pedikuloza (vašljivost)-uzročnik je phthirus pubis. Vaš se kreće kroz kosmate delove praveći iritaciju tako da postoje simptomi svraba i peckanja.

Trihomonijaza-uzročnik je trihomonas vaginalis. Često ne postoji simptomi, a ako postoje to je u vidu bolnog mokrenja i nelagodnosti pri polnom odnosu, svrab i bol u donjem delu stomaka. Postoji povećan sekret žuto-zelen, neprijantog mirisa.

Kandidijaza-uzročnik je candida albicans. Javlja se na vulvi i u vagini. Simptomi su svrab, pojačana vaginalna sekrecija. Sekret je grudvast, beličaste boje.

Bakterijska vaginoza-nastaje kada dodje do poremećaja normalne flore u vagini. Većina žena nema simptome, a ako se pojave to je u vidu povećanog sekreta neprijatnog mirisa.

Bakterijski vaginitis-nastaje pri povećanom rastu neke od bakterija kao što su streptokok, stafilokok ili ešerihija. Simptomi su povećana sekrecija i svrab.