O nama

Mediteransko udruženje za metabolički sindrom, dijabetes i hipertenziju u trudnoći - Degu je osnovano 09.01.2013. godine u Beogradu, kao jedinstveno udruženje mediteranskih zemalja regiona.
Na prvom kongresu koji je DEGU organizovalo imali smo čast da nam jedan od gostiju bude Prof. dr Erich Saling, jedan od najstarijih perinatologa sveta koji se smatra ocem perinatalne medicine, koji je i nosilac najvećih nagrada ginekologije i akušerstva, kao i izumitelj mnogobrojnih patenara u nasoj svakodnevnoj praksi. Sem Prof. dr Erich Salinga, gost je tada bio u Prof. dr Gian Carlo Di Renzo, šef odeljenja ginekologije i akušerstva na Univerzitetu u Peruđi, koji je direktor Reproduktivnog i Perinatalnog medicinskog Centra u Peruđi, direktor i osnivač Evropske škole Perinatalne i Reproduktivne medicine (PREIS) u Firenci, kao i u Generalni sekretar FIGO-a. Gost je bio i Prof. dr Wolfgang Holzgreve, medicinski direktor i šef Univerzitetske Bolnice u Bonu, koji se smatra jednim od pionira perinatalne medicine. Tokom svojih internacionalnih sesija, skupova i drugih organizovanih manifestacija, DEGU je za goste i učesnike imalo brojne svetski strucnjake, naucnike, ali i pre svega kliničke praktičare, pa je napravilo i učvrstilo brojne veze sa raznim svetskim klinikama, kao na primer u Zagrebu, Ljubljani, Banja Luci, Podgorici, Berlinu, Bonu, Bazelu, Firenci, Peruđi, Karolinska, Barseloni i mnogim drugim mestima po svetu...
Osnovna misija udruženja je podizanje zdravstvene svesti i zaštite u celokupnoj populaciji, saradnja i razmena iskustava sa stručnjacima iz celog sveta u oblasti ginekologije, perinatologije i akušerstva, osposabljavanje budućih generacija mladih doktora da nastave, pospeše i nadmaše ono šta su njihovi mentori započeli, kao i kontinuirana medicinska edukacija i doktora medicinski sestara. Jednostavno svim ljudima bez obzira na profesiju, kada se nadju kao pacijenti, pružiti upoznavanje sa osnovama zdravstvenih standarda, pružiti informacije koje su verodostojne i medicinski potvrđene (a ne kroz žutu štampu i internet forume).
Cilj je imati zdrave pacijente i zdravo potomstvo, jer život nije trenutak, život su ljudi...