Trudnoća

Trudnoća, ili ,,drugo stanje’’ je najfascinantnije stanje, gde se stvara drugo živo biće. Ceo proces počinje još u jajovodu gde dolazi do spajanja jajne ćelije i spermatozoida. Oplođena jajna ćelija tada putuje do zida maetrice gde si i smešta. Od samog začetka pa sve do porođaja trudnoća traje 10 lunarnih meseci, odnosno 9 kalendarskih meseci ili 40 nedelja, a sve je podeljeno u 3 trimestra.

Prvi trimestar-od 1. do 12. nedelje-od 1. do 3. meseca

Posle smeštanja jajne ćelije u matericu, dolazi do hormonskih promena kod trudnica, gde izostaje menstruacija, javljaju se mučnine, umor, povraćanje, uvećanje grudi, učestalo mokrenje zbog rasta materice, emocionalne promene… Bebino srce počinje da kuca već od 4. nedelje gestacije. Počinje proces formiranja ruku, nogu, ušiju, nosa, usta. Pokazuje neke pokrete, leprša, okreće glavu.

Drugi trimestar-od 13. do 26. nedelje-od 4. do 6. meseca

Počećete da osećate pokrete ploda, beba postaje veća i aktivnija, mučnina i povraćanje se smiruju. Imaćete blago povećanu temperaturu kao i češće zamaranje. U ovom periodu bebin mozak preuzima kontrolu pokreta i refleksa. Sluh je razvijen i beba može da Vas čuje, ima obrve, trepavice, nokte i može otvarati oči.

Treći trimestar-od 27. do 40. nedelje-od 7. do 9. meseca

Beba već raspoznaje Vaš glas. Veličina materice prati rast Vaše bebe, postoje povremene kontrakcije koje se gube. Učestalo mokrenje, bol u leđima, oticanje nogu, umor. Poslednjih nedelja beba se okreće i namešta za porođaj sa glavicom okrenutom na dole i to osećate kao pritisak na leđima i u donjem delu stomaka.